Op 14 november van het afgelopen jaar maakte Salvo een trip naar Krakau, Polen. Op een rommelmarkt kochten we een camera. Déze camera. De Premier PC-650D.
We namen het toestel mee naar onze hotelkamer. Toen gebeurde er iets raars. De camera begon te flitsen. Meerdere keren. Ze was uit haarzelf foto’s aan het nemen! Wanneer we de ontspanknop zelf indrukten gebeurde er niets. De camera blokkeerde, wat we ook probeerden. Om ineens weer af te gaan.
We deden er een nieuw rolletje in, hingen de camera om de nek en namen haar mee de straat op. Aan het einde van de nacht had de camera het rolletje volgeschoten. En was het ochtend in Krakau.
Dit contactvel toont de resultaten van de camera die zelf aan het fotograferen sloeg.
Bizar?
Ja natuurlijk.
Aan de ene kant wel.
Maar is – aan de andere kant – deze stap in de fotografie op een bepaalde manier er ook niet een die we hadden zien aankomen? Was het niet simpelweg een kwestie van tijd totdat de letterlijke automatisering, het zelf handelen, ook het fotografisch apparaat ten deel zou vallen? Is deze gebeurtenis in al haar schokkendheid wel zo revolutionair? Is het niet eerder evolutionair?
U mag het zeggen.
Bekijk de resultaten maar eens goed.
Het viel ons op hoe de camera in bijna al haar 36 opnames objecten, personen en situaties vastlegde die wat betreft zowel moment als kadrering nauwelijks te onderscheiden zijn van de keuzes die een enthousiaste en oplettende fotograaf maakt bij het fotograferen van zijn omgeving.
Als we toch proberen aan de resultaten van deze evolutie in de fotografie al na 1 nacht verder reikende conclusies te verbinden, valt ons op dat de camera bij het fotograferen van mensen en dieren een lichte hang lijkt te hebben naar uitgestrekte lichaamsdelen –benen en armen in het bijzonder. Verder springt de fascinatie die de Premier PC-650 heeft voor ronde vormen in het oog.
We zijn uiteraard erg nieuwsgierig naar wat de persoonlijke voorkeuren van andere types camera zullen gaan zijn. Foto 5 lijkt te suggereren dat de zelfautomatiek-camera niet alleen kan lezen, maar ook nog eens kennis van de geschiedenis (en humor) heeft.
Wij van Salvo vermoeden dat dit het begin is van een nieuwe, zelf-standige, richting die het medium de komende jaren in zal slaan. Een ontwikkeling waarbij de fotograaf steeds vaker in de schaduw van de apparatuur zal komen te staan, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen.
—
De 36 foto’s die onze Premier PC-650D maakte op haar tocht door Krakau, zijn te koop voor 15 euro per stuk. Inclusief poster, en zolang de voorraad strekt.